RSS לפודקאסטים – מדריך מעשי

כתבה: כנרת יפרח

מגישה עם הדר ביסמוט את הפודקאסט ביסמוט ויפרח, כותבת ומלמדת מיקרו-קופי, מובילה את קהילת המיקרו-קופי בארץ.

מיום שעלה לאוויר הפודקאסט שלנו – ביסמוט ויפרח – נשאלנו אינספור פעמים את השאלה שהכי הסתבכנו איתה בעצמנו:

וואט דה פאק העניין עם RSS?

איכשהו, בכל מדריך לפתיחת פודקאסט (וקראנו המון כאלה) החלק על ה-RSS היה עמום או גדוש מונחים טכניים, ולא הצלחנו לחבר בין מה שקראנו ובין המציאות. אבל תכלס, זה סופר-פשוט. זה נשמע קצת מורכב, אבל זה לא, ואילו היה לנו הסבר כזה כשפתחנו את הפודקאסט – החיים שלנו היו קלים יותר.

RSS

אז ככה

קובצי האודיו של פרקי הפודקאסט שלכם (אצלנו מדובר ב-mp3) צריכים להיות מאוחסנים איפשהו ברשת, כדי שאנשים יוכלו לשמוע אותם. ככה עובד האינטרנט.

יש שתי אופציות עיקריות איפה לאחסן אותם: או באתר משלכם (נגיד וורדפרס), או בפלטפורמת הפצה מיוחדת לפודקאסטים.

אני אישית אלרגית לוורדפרס כי הכרתי אותו לפני המצאת האלמנטור והחיים שלי קורים ב-וויקס. אבל אם אתם סבבה עם וורדפרס והקמתם אתר לפודקאסט, שימו פלאגין של פודקאסטים והוא ייתן לכם RSS, שעוד מעט נראה מה זה ומה עושים איתו.

אבל אם אין לכם אתר לפודקאסט או שיש לכם אתר בוויקס – פלטפורמות הפצה זה הפתרון. אלה בעצם אתרים שמיועדים לזה שתעלו שם את קבצי האודיו של הפודקאסט שלכם לאחסון ותפיצו משם את הפודקאסט להמון אפליקציות האזנה.

עצירת הבהרה

פלטפורמת הפצה היא המקום שבו מאוחסנים הקבצים, לשם אתם מעלים את הפודקאסט שלכם, פרק אחרי פרק.

לעומת זאת, אפליקציות האזנה הן אלה שדרכן המאזינים שלכם ישמעו את הפודקאסט.
פלטפורמת ההפצה מפיצה את הפודקאסט לאפליקציות האזנה.

פלטפורמות הפצה יכולות להיות גם אפליקציות האזנה ויכולות שלא. למשל, סימפלקאסט (Simplecast) היא פלטפורמת הפצה, כלומר אנחנו מעלות לשם את קבצי האודיו של “ביסמוט ויפרח”, וממנה הם מופצים לאפליקציות האזנה כמו ספוטיפיי.

לעומת זאת, ספוטיפיי היא אפליקציה שבה מאזינים לפודקאסטים, אבל היא לא פלטפורמת הפצה, כלומר לא מאחסנים בה את קבצי האודיו.

יש אפליקציות שהן במובהק גם הפצה וגם האזנה, כמו SoundCloud.

פלטפורמות ההפצה הן בדרך כלל בתשלום, בערך 15 דולר בחודש, ויש המון כאלה. אנחנו בחרנו בסימפלקאסט, אבל יש גם את Podbean, Anchor, Omnystudio, Buzzsprout ורבות אחרות.

אז מה זה RSS ומה עושים בו?

אחרי שתפתחו חשבון בפלטפורמת הפצה ותכתבו שם את תיאור הפודקאסט שלכם, מי הבעלים ועוד פרטים כאלה, תקבלו אוטומטית מהפלטפורמה RSS, שנראה ממש כמו כתובת אינטרנט.

הכתובת הזאת היא מה שמקשר ומעביר מידע מפלטפורמת ההפצה לאפליקציות ההאזנה.

למשל, קיבלנו מסימפלקאסט (פלטפורמת ההפצה שלנו) את ה-RSS הזה: https://feeds.simplecast.com/SgNw3DKw

זהו, זה ה-RSS של הפודקאסט “ביסמוט ויפרח” עד קץ כל הימים (או עד שנעביר למקום אחר ונעשה הפניה, זה למתקדמים).

את ה-RSS הזה שתלנו בספוטיפיי דרך ממשק מיוחד של ספוטיפיי לפודקאסטרים – ומעכשיו כל מי שמחפש “ביסמוט ויפרח” בספוטיפיי רואה את תיאור הפודקאסט שלנו ואת כל הפרקים שהעלינו בסימפלקאסט. המידע הזה מאוחסן רק בסימפלקאסט אבל נשאב משם ומוצג בספוטיפיי, כי שמנו בה את ה-RSS שלנו.

כך, אם אערוך ואשנה את תיאור הפודקאסט בסימפלקאסט – הוא ישתנה אוטומטית גם בספוטיפיי, כי ספוטיפיי רק מושכת מידע מסימפלקאסט באמצעות ה-RSS, ואין בה מידע עצמאי.

לכן כשאנחנו מעלות פרק בסימפלקאסט, הוא עולה אוטומטית בספוטיפיי – ובכל אפליקציית האזנה אחרת ששמנו בה את ה-RSS שלנו.

איך מכניסים את ה-RSS לאפליקציות האזנה?

רבות מפלטפורמות ההפצה – וסימפלקאסט ביניהן – עושות את העבודה בשבילכם ושולחות אוטומטית את ה-RSS לגוגל פודקאסטס, לאיי-טיונז, לספוטיפיי ועוד. לכל הפחות, הן מציעות ממשק נוח לעשות את זה בלי לעבור בכל האתרים. בפועל, דברים לא עברו חלק והיינו צריכות להתכתב עם כמה צוותי תמיכה ברחבי העולם כדי שהכל יסתדר.

אבל מרגע שהסתדר – הכל דבש אוטומטי. אנחנו רק מעלות את הקובץ של הפרק בסימפלקאסט, ואתם יכולים לשמוע אותו כמעט מייד בעוד שבע אפליקציות האזנה מרכזיות באופן אוטומטי לגמרי.

הערה קטנה: סאונדקלאוד לא מושכת RSS ממקומות אחרים, אז אם היא ממש ממש חשובה לכם כאפליקציית האזנה, כדאי שהיא תהיה גם פלטפורמת ההפצה שלכם. אנחנו ויתרנו עליה.

עוד הערה: פלטפורמות ההפצה גם נותנות סטטיסטיקות מאוחדות של כל המקומות שבהן האזינו לכם, חוץ מספוטיפיי, שבה אנחנו בודקות סטטיסטיקות בנפרד.

ואחת אחרונה: חלק מפלטפורמות ההפצה, לרבות סימפלקאסט, גם פותחות לכם אוטומטית מין דף נחיתה שמציג את כל הפרקים עם התיאורים שלהם, כך שממש לא חייבים להקים אתר נפרד לפודקאסט, אלא אם רוצים שהכל יהיה ממותג ומושלם. לא אנחנו, מה פתאום. ככה נראה האתר של הפודקאסט שלנו.

אם גם אתם בוחרים בסימפלקאסט, תהיו חברים, הינה קישור אפילייאט (קישור שנותן לנו עמלה על כל מי שמצטרף באמצעותו, ללא תוספת תשלום למצטרפים כמובן).

מה לגבי וויקס?

יש בוויקס אפליקציה לפודקאסט, אבל היא בעצם משמשת כאפליקציית האזנה ולא הפצה, כלומר הפרקים שלנו לא מאוחסנים באתר שלנו ב-וויקס אלא בסימפלקאסט כאמור, ו-וויקס מושכת עם ה-RSS מסימפלקאסט כמו כל אפליקציית האזנה ומציגה את הפרקים באתר של הפודקאסט.

הקיצר, הבנתם?

קלי קלות

אולי יעניין אותך גם:

מחשבה 1 על “RSS לפודקאסטים – מדריך מעשי”

  1. תודה רבה.
    בהשארתכן שותפה ואני התחלנו פודקאסט ועובדות לפי ההמלצות, והתחלנו להשתמש בsimplecast. לחצתי על הקישור לאפיליאייט ולהגעתי לדף ריק.
    אם תרצי לשלוח לי קישור רלוונטי אחר, נשמח לפרגן.

    הגב

כתיבת תגובה